Image may be NSFW.
Clik here to view.
Dygnet har 24 timmar. En väldigt jämlik resurs. Om vi har för mycket att göra kan vi antingen göra saker fortare, äta fortare, läsa fortare, prata fortare. Eller göra fler saker samtidigt. Men innebär det att vi presterar mer?
Långvarig stress ger en ökad nivå av stresshormonet kortisol. Kortisol förstör kopplingen mellan nervcellerna (dendriter) och hippocampus. Det innebär att minnesfunktion, inlärning och vissa kroppsfunktioner störs.
Störningar vad gäller minne och inlärning:
– faktahantering
– korttidsminne
– orientering i tid och rum
– djupsömnen
Störningar i kroppsfunktioner:
– temperatur
– vätskebalans
– mage/tarmfunktion
– blodtryck
– lust (dvs, du vill inte sätta barn till denna värd som är så ogästvänlig)
Korttidsminnet behövs för att lösa logiska problem, läsförståelse, inlärning, logiskt tänkande och komplex problemlösning.
Om djupsömnen störs så hindras kunskapsminnet, som är temporärt lagrat i hippocampus, att föras över till den stora hjärnbarken för en mer permanent lagring. Störningar av djupsömnen leder också snabbt till en försämring av kunskapsminnet.
Om nytänk, kreativitet och problemlösning är en del av arbetet är stress helt förödande. Och om vi stressar för att hinna göra mera är risken stor att resultatet blir det motsatta och att vi hamnar i en ond cirkel.
Blogginlägg 12 i #blogg100.
Källor:
Den översvämmade hjärnan av Torkel Klingberg, professor i kognitiv neurovetenskap på Karolinska Institutet.
Ur Balans av Aleksander Perski, docent på Karolinska Institutet och chef för Stressmottagningen, Karolinska sjukhuset.